Bakverk med mörk choklad gör gott

choklad café

Vad är det som är så bra med choklad? Bland annat blir du lugnare, gladare och får ett piggare hjärta. I alla fall om du äter mörk choklad regelbundet.

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om en riktig chokladälskare, med smak för det amerikanska och överdådiga. Ingen mindre än Roy Farser, konditor, tv-profil och kokboksförfattare. Han menar att med riktigt bra råvaror blir det ofta gott, som att ha kvalitetschoklad, vanligt smör och ägg.

Några som verkligen var sugna på choklad kan du läsa om i Kvällsposten, det var två män som färdades i en mindre lastbil, fullkomligt fullastad med stulna chokladkakor.

Detta är det bästa med att äta choklad

Men vad finns det för hälsoskäl till att äta mer choklad egentligen?

  • Hjärtat. Det är bra för hjärtat, i alla fall om du äter mörk choklad. 50 gram mörk choklad varje dag ger enligt studier lägre blodsocker och kolesterol. Det kan även minska risken för hjärtattacker.
  • Syreupptagningsförmågan. Det är flavioniderna i chokladen som ökar mängden nitrit i kroppen, något som förbättrar syreupptagningsförmågan och gör dig mer uthållig.
  • Vitaminer. Ja, choklad är gjort på kakao, vilket är ett ämne som är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är allt från magnesium och natrium till järn och zink i mörk choklad.
  • Huden. Mörk choklad kan verka som en solskyddsfaktor och skydda huden mot farligt UV-ljus, just på grund av flavioniderna i bakverket. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är ett substitut för solkräm.
  • Humöret. Mörk choklad gör oss lyckligare enligt en studie, personer som äter choklad är med benägna att vara lyckliga än personer som inte gör det nämligen.
  • Lugn inverkan på kroppen. Enligt en amerikansk studie är personer som regelbundet äter choklad lugnare än de som inte äter choklad alls.
  • Hjärnan. Du boostar din hjärna genm att äta choklad minst en gång i veckan, eftersom minnet, koncentrationen och förmågan att lösa problem förbättras.

Mer om vad hur choklad gör got, inte minst för hjärtat, kan du läsa om här på Karolinska Institutet.

Ett fik med fokus på choklad?

Oavsett om du startar en pralinshop med caféavdelning, eller ett regelrätt fik behöver du cafémöbler. Dessa ska vara bekväma, snygga och passa in i konceptet du vill åt.