Choklad och dryck

Vi tar det absolut grundläggande först. När man ska kombinera ihop dessertvin och efterrätter, choklad inget undantag, så gäller det att vinet är minst lika sött som desserten. Annars händer konstiga saker. Vinet blir mindre sött och upplevs syrligare och desserten kan bli sliskigt söt.

Låter det konstigt? Jo kanske är det så, men det stämmer. Och informationen kommer från Svenska Dagbladet och en artikel vilken handlar om just vad man ska dricka när man äter en riktigt god efterrätt full av choklad. Självklart är det här någonting som man måste ta upp, eftersom choklad är favoritsmaken på denna sida.

Många är det som har svårt att välja dryck till efterrätt, just för att det är så svårt att veta vad som gäller. Detta kommer dock att vara ett minne blott nu, eftersom det är dags att reda ut vad som gäller. Här kommer allt vad du behöver veta:

  • Utöver vad som skrevs däruppe bör man också tänka på att välja en druva med muscat, eftersom den passar väldigt bra med choklad vin.
  • All choklad smakar inte likadant, och det gäller att välja dessertvin utifrån rätt smak. Exempelvis en lättare dessert med chokladsmak  passar bäst med en lätt Asti Spumante eller en Moscato DÁsti från Italien., medan en mörkare choklad fungerar bättre tillsammans med en Muscat de Beaumes-de-Venise från Frankrike.
  • Med kunskap kommer man långt, och din chokladkunskap styr hur lätt det är att välja vin. Om du är medveten om att vit choklad egetnligen inte är vit choklad, blir det också lättare att välja rätt dryck till efterrätten. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa utan bara kakaosmör, vilket gör att den inte blir så bitter. Istället blir den sötare och det är självklart någonting som påverkar vinvalet.

Tre punkter som är viktiga att följa när det gäller val av vin. Sen bör man ju säga också att lika viktigt som det är att ha koll på chokladfakta så är det också bra att kunna allt om vin. http://www.vingruppen.se/Wineagency är en sida som är bra att besöka eftersom man där har samlat flera olika typer av vin som man kan läsa mer om.

Våga testa dina smaklökar

Något som är smart att göra är att faktiskt testa olika typer av vin med choklad. Exempelvis kan man testa mjölkchoklad och ett moget fruktigt rosévin jämfört med ett sött vitt vin. Skillnaden är verkligen slående. Testa också choklad och champagne. Det är någonting som verkligen kan leda till en fantastisk smakupplevelse, om man väljer rätt. Bra är om du väljer en lagrad champagne och en mörkare choklad (drygt 70 procent). Då kan man känna att vinets syra minskar medan choklades bitterhet dämpas. Ett annat test man kan göra är att prova rött vin med en choklad som är mellan 50-70 procent. Vinet måste då vara rikt, solmoget, bärigt och gärna utan strävhet. Då blir det perfektion och smakerna dansar med varandra.

Viktigast är att våga testa sig fram, men det kan vara dumt att testa sig fram om det är någonting som ska bjudas på. Gör helt enkelt så att du testar först, utefter vad du lär dig när du läser på om vin och choklad, och sedan bjuder hem gäster.