Choklad och vin

För ungefär en månad sedan var det vin- och chokladmässa, någonting som verkligen föll många i smaken. Det var i Söderköping som mässan var och den lockade många besökare, någonting som den kända Carl Jan Granqvist som var konferencier för spektaklet så klart var mycket nöjd med.

Stort vin och chokladintresse

Och det är ju självklart att det är stort intresse för vin och choklad. Det är ju två saker vi människor verkligen dras till för att få njutning. Och tillsammans är det nästan en ultimat kombination. Sen är det inte alltid lätt att veta exakt hur man ska kombinera. Vilken vintyp ska exempelvis vara med mörk choklad? Det är sådana saker som man också kunde lära sig på mässan som var, så om du missade den får du helt klart passa på nästa gång den går av stapeln. Något du också kan göra är att gå in på Wine World som är en svensk vinimportör. Deras kunskap om viner är väldigt hög, och det är nog lättare att lära sig om vinets smaker snarare än chokladens.

Vad är godast?

Vilken av vinet och chokladen som är godast är inte lätt att lista ut. Det kanske helt enkelt handlar om en smaksak. Ett som är säkert är dock att båda är högt uppskattade över hela världen. Sen säger man ju att choklad förstärker människans endorfiner, allt skickar ut lyckokänslor som man annars får vid träning, sex med mera. Det står till och med i en artikel här att choklad ger samma känsla som droger. Det är i en studie från tidningen The Atlantic som man har fått tag informationen. Så här skriver man:

Det är en studie gjord på råttor som visar det förbluffande resultatet. Råttorna i försöket fick M&M-choklad att äta samtidigt som forskarna studerade aktiviteten i deras hjärna. När råttorna åt av chokladen började ämnet enkefalin att öka i hjärnan. Enkefalin, som är släkt med endorfin, är en naturlig opium-liknande substans och påverkar hjärnan på samma sätt som många droger eller bedövningsmedel.

Och som om det inte vore nog, visar det sig i studien också att råttorna bara ville ha mer och mer choklad. Och det känner man ju igen sig i. Att äta choklad tills den tar slut är nog någonting de flesta har råkat göra fler än en gång i sitt liv. Men till skillnad från riktiga droger är det ju inga livshotande skador som choklad ger. Visst får man kanske en liten sockerkick, och visst vill man ha mer, och ja – tröjan börjar tillslut sitta lite för tight. Men det leder inte till varken farlig berusning eller finns risk till överdos, så vi kan nog med säkerhet säga att chokladen kan du äta utan några som helst oroligheter för att hamna i ett missbruk. Lika väl kan du också dricka vin utan större oroligheter för att hamna i ett missbruk, men däremot är nog alkoholism alltid en sjukdom man ska vara medveten om kan drabba vem som helst. Så drick med måtta, och njut snarare än att bli påverkad.

????????????????????????????????????????