Choklad

Det finns fler recept som innehåller choklad än vad någon har möjlighet att hålla ordning på. Choklad kan användas i kakor, tårtor och mycket annat, från chokladbollar till chokladsås.

Det finns tre huvudtyper av choklad: mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad. Kakaobönor mals ned till kakaomassa, som kan separeras till kakaopulver och kakaosmör. Vit choklad innehåller endast kakaosmör, inget kakaopulver. Mörk choklad däremot innehåller en hög halt av kakaopulver, och ofta också av kakaosmör. Mjölkchoklad, slutligen, innehåller förutom kakaopulver och kakaosmör också mjölkpulver eller kondenserad mjölk.

Ursprungligen användes kakao till dryck, och det var också i denna form som det kom till Europa. Den första chokladen var drickchokladen, och det var européerna som fick idén att blanda kakao med socker och varm mjölk. I denna form är choklad populär än idag. Ett exempel är det svenska chokladdryckspulvret O’boy. I Centralamerika kan man ofta köpa drickchoklad i form av små ”puckar”, bestående av kakao och socker, som löses upp i varmt vatten eller varm mjölk.

Forastero, criollo och trinitario

Precis som med vindruvor som används i vinproduktion finns det olika sorters kakao. Det finns dock inte lika många kakaosorter som det finns druvsorter. De vanligaste kakaovarianterna är criollo, forastero och trinitario. Av dessa är criollo mest sällsynt, och forastero vanligast. Detta beror helt enkelt på att forastero är betydligt lättare att odla än criollo. Skördarna av kakaobönor från forasteroträd blir därför betydligt större än för criolloträd. All kakao som odlas i Afrika är av forasterotyp. Choklad gjord på dessa bönor har en ”klassisk” chokladsmak, men har få bitoner. Criollo har en mer komplex smak, med flera biaromer som vara längre än forasteron.

Forasteron kommer ursprungligen troligen från Amazonas, och criollon växer vilt i Centralamerika, på de karibiska öarna och i norra Sydamerika. Det finns även en hybridvariant, som har uppstått naturligt genom korsning mellan forastero och criollo på Trinidad, där det ursprungligen växte criollo. Kvaliteten på kakao från trinitario varierar kraftigt.