Chokladtårtor och pop rocks

När man gifter sig, fyller år eller firar något stort är det vanligt att äta tårta. I dag skriver vi om detta och hur choklad gärna får vara en del av det hela.

Mat chokladFör bara några månader sen gifte sig prins Carl Philip med sin Sofia och det som förvånade många var de udda ingredienserna som tårtan bland annat bestod av. För i tårtan fann inget mindre än både rabarber, jordgubbar och pistagenötter. Denna blev sedermera uppskärd av ett svärd, som bara det känns väldigt kungligt. Tårtan var tre meter hög, hade elva våningar och vägde hela 250 kilo. Förutom nämnda ingredienser fanns även lager med marängbotten, chokladkrisp, champagnemousse och smultroncurd. Dessutom ville prinsen förvånande nog ha i pop rocks i tårtan, ett slags godis med 80-tals vibbar, som sprakar i munnen när man äter det. Det var Tössebageriets ägare som bland annat var med och ansvarade för tårtan.

Som förberedelse har de bland annat träffat historikern Peder Lamm och talat om traditionen med bakverk vid bröllop – vilket gav en viss fingervisning om att det kunde bli en traditionell skapelse. Men brudparet valde i stället att gå i rakt motsatt riktning – Expressen

 

Beställa eller göra egen

För den som inte har råd att anlita en hovkonditor men ändå vill ha en makalös tårta kan med fördel gå in på http://www.dintarta.se/ och beställa helt skräddarsytt vad man vill ha är något.

Om man sedan är lite av en konditor själv kan man baka en egen tårta. På Sveriges Radio finns det recept på en tårta med en jordgubbsgömma i sig. Samt med bottnar av choklad som gör smaken drömsk och exakt så som vi vill ha den. Även på SVT kan vi få recept på en chokladskapelse som förför även den mest kräsna, samtidigt som den är glutenfri.