Theobroma cacao

Kakaoträdet, theobroma cacao, är ett ganska litet träd som vars ursprungliga hemvist är de tropiska regionerna i Sydamerika. Det är från trädets frukter som man får kakaobönor, frön som jäses och torkas innan de fraktas till fabriker för att processas vidare.

Exakt när man började odla kakao vet man inte riktigt. Det konsumerades dock i Mellanamerika nästan 2000 år före Kristus, och denna kakao var troligen odlad. Det var dock inte en gröda som vilken som helst. Kakao ansågs ha skänkts till mänskligheten av gudarna, och hade därför en speciell betydelse vid religiösa ceremonier. Mayafolket offrade hundar och andra djur till sin kakaogud Ek Chuah, och präster tappade sig själva på blod som hälldes över kakaobönor som ett offer till gudarna. Det latinska namnet på kakaoträdet anspelar på ritualerna kring kakaobönan: theobroma betyder ”gudarnas föda” på grekiska.

Men kakao hade också en mer världslig betydelse. Aztekerna krävde in skatt i form av kakaobönor från de områden där odling var möjlig. Detta gjorde att bönorna kunde användas som valuta, och det förekom till och med falskmynteri, där skojare ”präglade” falska kakaobönor. Under ett visst år fick aztekimperiet in 980 xiquipil kakaobönor. Xiquipil var en måttenhet som motsvarade exakt 8000 kakaobönor, så den sammanlagda mängden var 7 840 000 bönor.

Kakaoodling idag

Idag odlas kakao på en sammanlagd yta av 69 000 kvadratkilometer i världen. Trots att trädet ursprungligen kommer från Sydamerika så är den största odlaren idag Elfenbenskusten. På andra plats kommer Ghana, på tredje plats Indonesien, på fjärde plats kommer Nigeria och först på femte plats kommer ett latinamerikanskt land: Brasilien. Mexiko, som kan ha varit den plats där kakao först odlades och konsumerades, är världens nionde största kakaoproducent. Det mesta av den kakao som odlas konsumeras i västvärlden i form av olika chokladprodukter, men det finns även andra användningsområden.  Ett exempel är tejate, en dryck som är populär i vissa delar av Mexiko, och som troligen härstammar från tiden före Columbus landstigning i Amerika. I denna dryck ingår rostat majsmjöl, jästa kakaobönor, malda kärnor från den inhemska frukten pouteria sapota och mjöl från begravningsträdet (quararibea funebris).